Koronavirüs (Covid-19) salgını birçok sözleşme ilişkisi gibi, kira sözleşmelerini de yakından etkiledi. Peki, bu dönemde iş yeri ve konutlarda kiracı olarak bulunanlar ne yapmalı?
Koronavirüs salgınına karşı hem sosyal hem de ekonomik anlamda tedbirler alınıyor. Bu önlemlere ek olarak iş yeri kiralarıyla ilgili de yasal bir de düzenleme devreye girdi. Düzenlemeye göre; 1 Mart ile 30 Haziran 2020 tarihleri arasında işyeri kiralarının ödenememesi hâlinde, işyeri sahiplerinin kiracı hakkında tahliye davası açma ve kira sözleşmesini feshetme haklarını kullanabilmelerinin önüne geçildi. Sözleşme Hukuku Uzmanı Doç. Dr. Umut Yeniocak “Kirada yaşayan milyonlarca insan için yaşadıkları evlerin yasal olarak güvence altına alınması ertelenemeyecek, önemli bir ihtiyaçtır.” diyor.
Geçmiş kira borcunu ödemeyen kiracıya ne olacak?
İş yerleriyle ilgili yapılan düzenlemenin doğru bir karar olduğunu belirten Umut Yeniocak, “İş yerleri için alınan önleme karşılık, şu anda konut kiraları için özel bir önlem alınmış değil. Ancak 30 Nisan’a kadar genel olarak icra takipleri durdurulduğu ve acil işler dışında mahkemeler de işlem yapmadığı için şimdilik, 30 Nisan’a kadar ev kirasını ödemeyene işlem yapılamaz. Ama sonrasında, bu süreçte ödenmeyen kiralar için geriye dönük olarak işlem yapılıp geçmiş kira borcunu ödemeyen kiracı tahliye edilebilir.” şeklinde konuştu.
Geçmiş kira borcu olan kiracılar ile ilgili de konuşan Yeniocak, “İş yerleri için alınan önleme karşılık, şu anda konut kiraları için özel bir önlem alınmış değil. Ancak 30 Nisan’a kadar genel olarak icra takipleri durdurulduğu ve acil işler dışında mahkemeler de işlem yapmad��ğı için şimdilik, 30 Nisan’a kadar ev kirasını ödemeyene işlem yapılamaz. Ama sonrasında, bu süreçte ödenmeyen kiralar için geriye dönük olarak işlem yapılıp geçmiş kira borcunu ödemeyen kiracı tahliye edilebilir.” dedi.