Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Ahmet Karabıyık, koronavirüsle mücadele kapsamında “Evden çıkmadan beyanname vermenin yöntemlerini” ele aldığı yazısını yayımladı. İşte o yazı…
Koronavirüs salgını nedeniyle vaktini evinde geçiren vatandaşlar için birçok online hizmet sunuluyor. Bu hizmetlerden biri de gelir vergisi için online beyanname verme imkanı oldu. Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Ahmet Karabıyık, vatandaşların evlerinden çıkmalarına gerek kalmadan, online olarak beyanname verebilmeleri için “Evden çıkmadan beyanname vermenin yöntemlerini” kaleme aldığı yazısını okurları ile paylaştı. İşte o yazı:
"Koronavirüs salgınına karşı topyekün mücadele edilen bu günlerde “Evden çıkmadan beyanname vermenin yöntemlerini” bu kez çok daha ayrıntılı olarak açıklıyoruz. Koronavirüsle mücadele için kritik bir uygulama: 65 yaş üstü vatandaşlarımızın sokağa çıkması yasak.
Bu kişiler ‘vergiye tabi gelir elde etmişlerse’ Maliye’ye de beyanname vermek zorundalar diğer yandan... Maliye, ilk başta süre uzatımı yaptı... Yıllık gelir vergisi beyannamesi normalde mart ayının son gününe (bugün) kadar vergi dairesine verilebiliyorken, nisan sonuna kadar beyanname verme süresi uzatıldı. (17 Mart 2020 tarihli Vergi Usul Kanunu Sirküleri/125)
Evden beyanname alma hizmeti yalnız kira geliri beyannamesi için ve 60 yaş üstü mükellefler için geçerli. 60 yaşından daha genç yaşta olup beyanname vermek zorunda olan kira geliri elde edenler de, yine evden çıkmadan internetten beyanname doldurabilir ve bu beyannameleri Maliye’ye elektronik olarak iletebilir. Kira geliri dışında beyana tabi; ücret, kâr payı, gayrimenkul satış kazancı, yurt dışı faiz geliri elde edenler de internetten beyanname (Hazır Beyan) doldurabiliyor. Ardından, hesaplanan-ödenecek vergiyi de kredi kartından veya internet bankacılığı aracılığıyla ödeyebiliyor.
60 Yaş Üstü İçin Özel Hizmet
60 yaş üzeri ‘kira geliri elde eden mükellefler için’ Maliyeciler kapıya gelip evden beyanname alabiliyor. Engelli mükelleflerden yaşlılığı, engeli veya hastalığı nedeniyle vergi dairesine gidemeyecek durumda olanlar için de aynı hizmet veriliyor. Ve bu hizmeti Maliye, öteden beri veriyor... Belirtilen şartları taşıyan mükellefler, bağlı oldukları vergi dairesini veya Türkiye genelinde Vergi İletişim Merkezi’ni (VİMER - 444 0 189) arayarak randevu isteyebiliyorlar. Gelecek görevliler beyannamelerin doldurulmasında da yardımcı olabiliyor."