İnşaat sektörünün önde gelen temsilcileri, AK Parti'nin seçim beyannamesinde bulunan kentsel dönüşüm hedefleri hakkında açıklamalarda bulundu.
Kamu ile özel sektörün ortak ve planlı şekilde çalışması gerektiğinin altını çizen sektörün temsilcileri, hayata geçirilecek olan kentsel dönüşüm projelerinin de akıllı şehirler oluşturmak adına büyük fırsat olduğunu belirtti. Kentsel dönüşüm kapsamında 15 yıllık süreçte 7 milyon 500 bin konutun yenilenmesine de olumlu bakılıyor.
“DÖNÜŞÜM BÜTÜNSEL BAZDA OLMALI”
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, konuyla ilgili yaptığı açıklamada ülkemizin deprem kuşağında bulunduğundan dolayı kentsel dönüşüm çalışmalarının hayati önem taşıdığını söyledi.
Kentsel dönüşüm sürecinin bütünlemesine yapılan bir çalışma olması gerektiğini vurgulayan Yenigün, "Burada önemli olan nokta, kentsel dönüşümün, bütünsel bazda, kentsel altyapı, yeşil alan ihtiyacı, sosyo-kültürel doku ve başta mülkiyet hakkı olmak üzere bölge sakinlerinin hakları gözetilerek hayata geçirilmesidir. Bu kapsamda hem afet riski altındaki yapılarda hem de kentsel dönüşüm amaçlı projelerde planlama ve uygulama aşamaları şehircilik ilkelerine, kamu yararına, bilim ve tekniğe uygun şekilde gerçekleştirilmelidir." dedi.
YAP-SATÇILARA DENETİM GETİRİLMELİ
Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, devlet ile sektör temsilcilerinin el ele vererek ortak bir çalışma yürütmesi gerektiğini ve dönüşüm çalışmalarının rant odaklı olmaması gerektiğini söyledi. Yenigün, "Sektörde yap-satçılara denetim getirilmeli. Ayıplı iş yapan firmaların sektörden ayıklanmasına olanak sağlayan yasal zemin hazırlanmalıdır." ifadesini kullandı.
Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Feyzullah Yetgin ise akıllı şehirler inşa etmek için kentsel dönüşümün büyük fırsat olduğunu dile getirdi.
Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Koloğlu ise dikey yapılaşmaya dikkat çekti. Koloğlu, şehir merkezlerindeki dikine yapıların kentleri kimliğinden uzaklaştırdığını belirtti. Kentsel dönüşüm sürecinin şehirlerin kimlik sorununu da çözmek adına bir fırsat olduğunu vurgulayan Koloğlu, sürecin özenli planlanmasını istedi.
MURAT KURUM ÇOK BÜYÜK ŞANS
İNTES Yönetim Kurulu Başkanı Celal Koloğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na Murat Kurum'un getirilmesi konusunda da açıklamalarda bulundu. Bakan Murat Kurum'un alanında derin tecrübe ve bilgi birikimine sahip olduğunu belirten Koloğlu, kentsel dönüşüm sürecinin etkili ve doğru yönetilmesi için Kurum'un büyük bir şans olduğunu da sözlerine ekledi. Koloğlu, "Kentsel dönüşüm projeleri planlanırken işin ehline teslim edilmesi en önemli nokta olmalıdır. Türkiye’nin geleceğini şekillendirecek bu büyük ve maliyetli dönüşümde yer alacak müteahhitlerin yeterliliklerinin tespit edilmesi ve kriterlerinin açık bir şekilde belirlenmesi gerekmektedir." şeklinde konuştu.