Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Kanal İstanbul’u sıfır hata ile hayata geçirmek için İBB ile iş birliği protokolü imzalandığını söyledi.
Kamuoyunda “Çılgın Proje” olarak bilinen Kanal İstanbul, her yeni gelişme ile merak uyandırmaya ve gündeme gelmeye devam ediyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, projeyi hatasız bir şekilde hayata geçirmek adına yıllardır büyük bir özveriyle çalışıldığını ifade ederek, yapım sürecinde Kanal koridorunda ilave 7 bin metre sondajı tamamladıklarını belirtti. Şu anda Boğaz’da yaşanan trafiğin neredeyse tamamının Kanal İstanbul’a aktarılabileceğini belirten Turhan, bu çalışmalara ek olarak, sürecin çevreye ve sualtına nasıl etki edebileceği konusunun da üzerinde durulduğunun altını çizdi.
“İstanbul Boğazı Gelecek Yıllardaki Trafiği Kaldıramaz”
Turhan İstanbul Boğazı’ndaki transit gemi geçişlerinin her geçen gün arttığını belirterek, “Şu anda İstanbul Boğazı’ndan yılda 40 bine yakın gemi geçmeye çalışıyor. Aslında normal şartlarda emniyetli, rahat şekilde geçebilecek gemi sayısı 25 bin civarında. Önümüzdeki 30 yılda deniz aracı sayısının yıllık 70 bine çıkmasını bekliyoruz. Bu rakamı İstanbul Boğazı kaldırmaz. Önümüzdeki 5 - 10 yıl arasında bu kanalı, suyolunu yapmamız gerekiyor” diyor.
İstanbul Boğazı’nın geleceği için Kanal İstanbul Projesi’nin, artık zaruret halini aldığını vurgulayan Bakan Turhan, “Kanal İstanbul, sadece bugünün değil yarının da projesidir. Kanal İstanbul, İstanbul Boğazı’nı kazalardan kurtaracak projedir” dedi.