İmar ve iskan sorunu bulunan 13 milyon konutun sorununu çözmek için yürürlüğe giren İmar Barışı neler getirecek? İşte cevabı…
Çevre ve Şehircilik ile Maliye Bakanlıkları tarafından hazırlanan, Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar başlıklı tebliğ, 6 Haziran tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
İmar Barışı belge verilen Hazine’ye ait taşınmazların satışı, yapı kayıt belgesi düzenlenmeyecek yapılar ile bu belgenin düzenlenmesi safhasında yalan beyanda bulunanlar hakkında yapılacak işlemlere ilişkin hususları kapsıyor. Buna göre, yapı kayıt belgesi 31 Aralık 2017’den önce yapılmış yapılar için verilecek. Belge için müracaatlar 31 Ekim 2018’e kadar yapılacak, belge bedeli ise 31 Aralık 2018’e kadar ödenebilecek. Tebliğle, gerektiği durumda Bakanlar Kurulu başvuru ve ödeme süresini bir yıla kadar uzatabilecek.
.jpg)
İmar Yasaları Yolda
İmar Barışı düzenlemesinin devletin vatandaşla ihtilaflarını sona erdireceğini belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “Kavgaları bitirecek, bir taraftan da ekonomik bir değer haline getirecek bir yasayla baş haşayız” dedi. Bakan Özhaseki, toplamda 40-50 milyar TL civarında bir bedel toplanacağına inandıklarını söyledi ve “Asıl yasa bu değil; bu birinci kapısıydı. Arkasından imar yasaları, kentsel dönüşümü kolaylaştıracak yasalar geliyor” diye konuştu.
“Bir yerde imarda artış sağlanmışsa, bir rant varsa bunun kamuya bedelinin ödenmesi lazım” diyen Bakan Özhaseki, “Mesela parsel bazlı yoğunluk artışının yasaklanacağı hükmünü ben kendim yazdım. Ufak tefek değişikliklere uğrayabilir, belki muhalefetten de katkıda bulunurlar” ifadesini kullandı.
İşte Ödeme Tutarı
İmar barışı kapsamında yapı kayıt belgesi bedeli, yapının bulunduğu arsanın 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’na göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5 olarak belirlendi.