Bursadabugün Gazetesi köşe yazarı Feridun Eyüpoğlu, inşaat sektörünün 2021 beklentilerini köşesine taşıdı…
Bursadabugün Gazetesi köşe yazarı Feridun Eyüpoğlu, bugünkü köşesinde inşaat sektörünün 2021 beklentileri ve ihtiyaçları ile ilgili analizlerini paylaştığı “İnşaatçıların derdi ne?” başlıklı yazısına yer verdi.
İşte o yazıdan önemli noktalar…
Daima gündemde olan bir sektör. Ciddi bir iş ve aş kapısı. Ama aynı zamanda eleştirilerin de adresi. Milli servet çok mu aktı bu sektöre? Rantçılık tavan mı yaptı? Fiyatlarda balon mu var?
Hareketli dönemlerde bu tür sorulara maruz kalan inşaat sektörü, durgunluk zamanlarında ise başka tam zıttı soruların sorulmasına yol açıyor. Firmaların batmaması için sektörü canlandırmak üzere ne yapmalı? Artan maliyetler fiyatlara yansıtılabilecek mi? Sonuçta herkesin bir biçimde işi olan bu sektörün gözardı edilmesi mümkün değil! Özellikle de yüzlerce alt kalemi tetiklediğini düşünürsek. Bu açıdan baktığımızda son 5-6 yıldır sektörün her türlü zorlukla yüzleştiğini söylemek mümkün.
İnşaatçılar bu dönemde aşırı durgunluğu, yüksek maliyet artışlarını, faiz ve kur dalgalanmalarını, yasal sorunları göğüslemek zorunda kaldı. Ancak, güzel zamanlar da olmadı değil. Örneğin 2020 birçok sektöre fazlasıyla acı çektirirken inşaatın korona kaynaklı sorunlara rağmen nispeten kendine geldiği, çarkların dönmeye başladığı bir yıl oldu!
Sektörün bu yılki beklentileri ve ihtiyaçları neler?
İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç'la 2021'de inşaat sektörü adına öne çıkan beklentileri masaya yatırdık. Umutla başlanan 2020'nin pandemi gölgesindeki karamsarlığına sektör olarak devletin attığı adımlar sayesinde teslim olmadıklarının altını çiziyor Mustafa Andıç. "Bütün bu olumsuzluklara rağmen, Türkiye çapında birbuçuk milyon civarı konut satışı ile 2020'nin kapanması konut piyasası adına pozitif bir gelişme". Ancak özellikle inişe geçen faizle gelen ivmenin kısa sürdüğüne vurgu yapan Andıç, temel sorunların varlığına da dikkat çekti.
"Kısa süreli ivmelenme yakalayan sektörümüz, pandemi sürecinde tedarik zincirinin de bozulması, sokağa çıkma kısıtlamalarında taşeronların verimli çalışamaması ve de malzeme fiyatlarına gelen yüksek zamlar nedeniyle zor bir yılı geride bıraktı".
İMSİAD Başkanı Andıç'a göre konut piyasasındaki satış istatistiklerinin ve sunulan teşviklerin sektörel üretimi çok da desteklemeyen bir yönü de var!
Nasıl mı?
"2020'deki satışların ancak üçte birinin sıfır gayrimenkul satışı olduğuna dikkat çekmek istiyorum. Hem Türkiye'de hem de Bursa'da ikinci el satışlar neredeyse birinci el satışların iki katı seviyesinde bulunuyor!
Geçen yıl kullandırılan avantajlı krediler, bir yanda dövize diğer yanda da ikinci el konuta yaradı. Bu durumda da inşaat sektöründe yeni yatırımların, istihdamın istenilen oranda gelişemediğini görüyoruz". Bundan dolayı sektör temsilcileri 2021'de yeni yatırımların, istihdamın desteklenmesinde etkisi olmayan ikinci el satışların değil, sıfır gayrimenkul satışlarında destekleyici teşvik ve önlemlerin hayata geçirilmesini istiyor!
Yeniyıla yüksek maliyet düşük talep atmosferinde giren inşaatçılar aynı zamanda pandeminin seyrine odaklanmış durumda. "Yüksek üretim maliyetleri, yüksek faiz ve pandemi koşulları gölgesinde girdiğimiz 2021 yılının seyrini öncelikle pandeminin ve bununla bağlantılı olarak da aşının seyri belirleyecek."