GYODER tarafından hazırlanan sektörün alt segmentlerini üçer aylık dönemler halinde ele aldığı GYODER Gösterge, Türkiye Gayrimenkul Sektörü 2018-2. Çeyrek Raporu yayımlandı. Hazırlanan rapor ve sonuçlar hakkında bir değerlendirme yapan GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin: “Gayrimenkul sektörü olarak daha çok çalışacak, üretmeye devam edeceğiz” diye konuştu.
GYODER’in, Türk Ekonomi Bankası (TEB) katkılarıyla oluşturduğu raporda; konut satışlarının bir önceki çeyrek döneme göre %12,6’lık bir artış göstererek 342 bin 155 adet seviyesine ulaştığına dikkat çekildi. Aynı dönemde uygulanan %0,98 faizli konut kredisi ve indirim kampanyalarının sektörde hareketlilik yarattığına vurgu yapılan raporda, oluşan kur artışının yabancıların konut alımında artışa etki ettiği vurgulandı.
GYODER’in hazırladığı raporda temel ekonomik verilerin dışında; ‘konut’, ‘krediler’, ‘AVM’, ‘ofis’, ‘lojistik’, ‘turizm’ ve ‘GYO’ gibi gayrimenkulün tüm alt segmentlerine ilişkin Prof. Dr. Emre Alkin’in tarafından yapılan tespitlerde yer alıyor. GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “Biz gayrimenkul sektörü temsilcileri olarak, son dönemde yaşanan kur krizinin etkilerine rağmen üstlendiğimiz sorumluluklarımızı yerine getirmeye devam ediyoruz. Görevimizin başındayız, daha çok çalışacak ve üretmeye devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.
Gayrimenkul’de 2018’in İlk Yarısı Hareketli Geçti!
Rapora ilişkin değerlendirmede bulunan GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “Gayrimenkul sektörü olarak, talep açısından zaman zaman yaşanan dalgalanmalara karşın dinamik bir dönem geçirdik. Sektör son yıllarda farklı nedenlerden kaynaklanan olumlu veya olumsuz her türlü gelişmeye karşı edindiği bilgi birikimi ve deneyim sayesinde, oldukça esnek bir yönetim tarzı sergilemeyi başardı. Tapu harcı ve KDV oranının indirilmesi, gayrimenkul sektörünü temsil eden GYODER, İNDER ve KONUTDER’in başlattığı yüzde 20 indirim ve yüzde 5 peşinat kampanyasıyla birlikte, bankaların 0,98 faizle konut kredisi desteği sağlaması sektörde önemli bir ivme yarattı” yorumunda bulundu.
Dövizdeki Artış Sektörü Etkiledi!
Raporda vurgu yapılan konulardan biri de enflasyon ve faiz oranlarında oluşan gelişmeler ile döviz fiyatlarındaki artışın yarattığı maliyet unsurunun sektörü etkilemeye devam ettiği yönünde oldu. Buna göre; bina inşaatı maliyet endeksinin, Nisan 2018’e göre %2,60, Mayıs 2017 dönemi ile Mayıs 2018 arasına göre %21,84 arttığı, malzeme endeksinin %24,98, işçilik endeksinin ise %15,46 olarak arttığı belirtildi.
Konut Arzı İle Talebi Dengelenmeye Başladı!
Sektörel yapıya bakıldığında yıllık yaklaşık ortalama 1 milyon 200 bin konutun el değiştirdiği, demografik nedenlerden dolayı 650 bin adet yeni konut ihtiyacının devam ettiği ve gayrimenkul piyasasının ise, dengeye oturmaya başladığına dikkat çekildi.
İndirim Kampanyası ve 0,98 Faizli Kredi Sektöre İvme Kazandırdı!
Bu yılı ikinci çeyreğinde konut satışları bir önceki çeyreğe oranla, %12,6’lık bir artış göstererek 342.155 adet seviyesinde oluştu. Sektörde aynı dönemde 646 bin 032 konut el değiştirdi ve konutların 201 bin 805 adedi ipotekli satışlardan, 444 bin 227 adedi ise diğer satışlardan meydana geldi.
Gayrimenkul sektöründe 0,98 faizli konut kredisi kampanyaları ve konut piyasasına pozitif ivme kazandırmak için atılan adımlar Haziran ayı konut satış verilerinde etki etse de, yarıyıl konut satışlarında yılın aynı dönemine göre yaklaşık %1,27’lik bir düşüş meydana geldi.
Kur Artışı Yabancıların Konut Talebini Artırdı!
Raporda dikkat çekilen bir konuda yabancılara yapılan konut satışları oldu. Buna göre, 2018 yılı ikinci çeyrek sonu itibarıyla, geçen yılın aynı dönemine göre %23,15’lik büyüme ile 11 bin 816 adet oldu. Öte yandan Türkiye’de yatırım yapan ilk 10 ülke sıralamasına baktığımızda ise; Almanya, Fransa, Ürdün, Suudi Arabistan, Filistin, Yemen, İngiltere, Irak, Mısır ve Azerbaycan’ı görüyoruz.
AVM Sayısı 442’ye Ulaştı!
Öte yandan, Türkiye genelinde 2017 yıl sonu 429 olan toplam AVM sayısı, 2018 2. çeyrek itibarıyla 442 adet oldu. Söz konusu sayının yıl sonuna kadar yeni açılacak alışveriş merkezleriyle 493’e ulaşması, toplam kiralanabilir alanında 15 milyon metrekareyi geçmesi öngörülüyor.
GYO’ların Piyasa Değeri 26,5 Milyar TL!
GYO piyasa değeri verilerine de yer verilen raporda; 2018 1. çeyrek itibarıyla 33 GYO’nun piyasa değerinin 26,5 milyar TL’ye yükseldiği ancak, dolar bazlı değer ise 6,7 milyar dolar oranıyla geçen yılın aynı çeyreğine göre düşüş gösterdi.