Hobi bahçeleri adı altında en verimli tarım arazilerine hobikonduların inşa edildiğini ifade eden Dünya Gazetesi köşe yazarı Ali Ekber Yıldırım, ''Hobi bahçeleri yıkılacak mı?'' konusunu bugünkü köşesine taşıdı. İşte o yazı…
İnsanlar 1960'lı,1970'li yıllarda köylerinden, tarımdan koparıldı. İş ve aş umuduyla gittikleri büyük şehirlerde gecekondularda yaşamaya tutundu. Son yıllarda ise, kentte yaşayanların geçmişteki tarımsal üretime olan özlemi, doğa sevgisi üzerinden kırsal yaşama özendiriliyor. Hobi bahçeleri adı altında en verimli tarım arazilerine hobikondular inşa ediliyor. Gecekondu ne kadar çarpık bir kentleşme yarattıysa, hobikondular da o kadar çarpık bir kırsal yapıya dönüşüyor.
Özetle, hobi bahçeciliği daha çok tartışılacak. Çok konuşulacak konulardan birisi. Hobi bahçeleri tamamen yasaklansın diyen yok. Elbette yapılsın. Fakat verimli tarım arazilerine yapılmamalı. Dünyadaki örnekleri gibi kent içindeki alanlara yapılmalı. Yasalara uygun olmalı. Emlakçıların, rant peşinde koşanların değil, yerel yönetimlerin, sosyal hizmet uzmanlarının, ziraat fakültelerinin yönetiminde, denetiminde sosyal bir hizmet olarak, tarım konusunda farkındalık yaratacak, kendi meyvesini, sebzesini yetiştirecek kent bahçeleri kurulabilir. Tarımın, gıdanın önemini, üretimin önemini hissettiren, anlatan kent bahçeleri. Tarımı yok eden değil, tarımı, üretimi destekleyen bir kent tarımı, kent bahçeciliği olmalı.
YASA TEKLİFİNDE NELER VAR?
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç hobi bahçeleri ile ilgili çok net mesajlar verdi. Tarım arazileri üzerine kurulan ve tarımsal üretimi yok eden hobi bahçelerinin yıkılacağı ifade edildi. TBMM’de görüşülecek tarımla ilgili torba yasa teklifinde hobi bahçeciliği ile ilgili maddeler özetle şöyle:
1- Arsa özelliği kazanmamış tarım arazilerindeki hobi bahçeleri yıkılacak.
2- Bu amaçla bozulan tarım arazisinin metrekaresi için 165 lira idari ceza kesilecek.
3- Tarım arazilerine kurulan yapıların kaldırılması için 3 ay süre verilecek. Kaldırılmazsa, valilik veya il özel idaresi kaldıracak. Masrafı araziyi o hale getirenlerden alınacak.
4- Hobi bahçesi ovadaki tarım arazisinde olması durumunda ceza iki kat artırılacak.
5- Çiftçiler bu uygulamanın dışında tutulacak. Tarımsal amaçlı ve izinsiz kurulan yapılar için çiftçiye 5 yıl süre ile cezanın yarısı uygulanacak.
6- Teklife göre, 2005 yılından önce 1/5000 ve 1/ 1000’lik imar planı görmüş ve arsa vasfı kazanmış arazilerde olanlar etkilenmeyecek.