Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Arslan, ısı yalıtımına ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye'de 5,6 milyon konutun ısı yalıtımı yapılabilecek özellikte olduğunu kaydeden Yaşar Arslan, "Bu konutların tümünde ısı yalıtımı yapılırsa, 3 milyar metreküplük bir doğalgaz tasarrufu sağlanabilir. Bu da yıllık 1 milyar dolarlık gaz ithalatının önlenmesi demek. Konut başı tasarruf ise yıllık 850 lirayı buluyor." şeklinde konuştu.
Türkiye'de en büyük verimlilik kaynağının binalarda ısı yalıtımı yapılması olacağını dile getiren Arslan, ısı yalıtımının hem ısıtmada hem de soğutmada çok faydalı olduğuna işaret eden Arslan, yalıtımın yüzde 30-40 seviyesinde bir tasarruf sağladığını kaydetti.
Türkiye'de şu anda 22 milyon konut bulunduğunu ve son yapılan çalışmaya göre 5,6 milyon konutun ısı yalıtımı yapılabilecek düzeyde olduğunu belirten Arslan, yıllık 300 bin konutun ısı yalıtımının yapılması yönünde bir yaklaşım bulunduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: "Burada eğer düşük faizli veya özellikle Avrupa'daki çevre fonlarından krediler sağlanabilirse, ısı yalıtımında yapılacak yatırımların 7 yıl gibi bir sürede amorti edebileceği hesaplanıyor. Doğalgazın yeni fiyatlarına baktığımızda bu sürenin daha da kısalabileceğini söyleyebiliriz. Bu konutların tümünde ısı yalıtımı yapılırsa, 3 milyar metreküplük bir doğalgaz tasarrufu sağlanabilir. Bu da çok ciddi bir rakam, yıllık 1 milyar dolarlık gaz ithalatının önlenmesi demek. Konut başı tasarruf ise yıllık 850 lirayı buluyor. Bu tabi aslında bir de çevre açısından değerlendirilmeli. Karbon salınımına da çok ciddi etkisi olacak."
Dağıtım şirketlerinin ısı yalıtımı yapan binaları takip ederek buralarda ne tür iyileştirmeler sağlandığını genele de yayacak şekilde raporlayacağını aktaran Arslan, ısı yalıtımından sonra doğalgazda tasarruf sağlamanın ikinci önemli yolunun ise konfor sıcaklığının düşürülmesi olduğunu aktardı.
Arslan, bu konuda farkındalığı artırmaya çalıştıklarını da kaydederek, "Bu da konut gaz tüketiminin bir milyar metreküp azalması anlamına geliyor. Geçtiğimiz kış sezonuna bakarsak, üç derecelik sıcaklık yükselmesinin gaz tüketimini düşürdüğünü de görebiliriz. Konfor sıcaklığını iki derece düşürürsek, 2 milyar metreküp tasarruf sağlanır. Bir konut konfor sıcaklığını bir derece düşürürse, yılda 100 lira seviyesinde tasarruf elde edilebiliyor. Bu düşüş arttıkça, tasarruf da artıyor. Bu da hem ülke ekonomisi hem ev ekonomisi açısından çok önemli. Öte yandan yapılacak diğer tasarruf önlemleri de var. Kombinin yakma sıcaklığını düzgün ayarlamak gerekiyor." şeklinde konuştu.