Faizsiz konut ve taşıt edindiren şirketler için yapılan düzenleme kapsamında 100 milyon TL’lik sermaye şartı geliyor.
TBMM’ye sunulan yasa teklifine göre faizsiz taşıt ve konut sektöründe faaliyet göstermek isteyen tasarruf finansman şirketlerinin asgari ödenmiş sermayelerinin 100 milyon lira olması gerekecek. Faizsiz konut ve taşıt edindiren şirketlerin yöneticileri ve şirket sahiplerinin zimmet suçu işlemesi durumunda, 6 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası ve 5 bin güne kadar adli para cezası söz konusu olacak.
Sıkı Takip Dönemi Başlıyor
AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, düzenlemeyle bu alandaki şirketlerin minimum sermayesinin, 100 milyon lira olarak belirleneceğini ifade ederek, “Şirketlerin yaptıkları sözleşmelere, BDDK tarafından getirilecek rasyolara göre, bu 100 milyon lira minimum. Bazı şirketler için 150 milyon lira da 200 milyon lira da olabilir. Bundan sonra bu yapılar, BDDK tarafından denetlenecek” diye konuştu. BDDK’nin, detaylı bir yönetmelik çıkaracağını bildiren Muş, “Yönetmelikle buralar sıkı bir takibe alınmış olacak” dedi. Bu şirketlerin, fon havuzunu ve operasyon için kullandıkları hesaplarını ayırmak zorunda olduğunu vurgulayan Muş, “Şirketler kesinlikle bu fon havuzlarında topladıkları kaynağa dokunamayacaklar. Bunu faizsiz enstrümanlarla değerlendirebilecekler. Çünkü sistem faizsiz finansmana dayanıyor” diye konuştu.
Bu şirketlerin daha disipline ve öngörülebilir bir yapıya bürünmesini istediklerini dile getiren Muş, şöyle konuştu: “Bir geçiş süreci vereceğiz. Sermaye için 6 aylık bir süre öngörüyoruz. BDDK’ya bununla alakalı uzatma yetkisi vereceğiz. Bu sermayeyi karşılamalarını istiyoruz. Yine burada bundan sonra her kim bu alanda faaliyet gösterecekse, BDDK’dan kesinlikle faaliyet izni almak zorunda. Faaliyet izni olmadan bir çalışma içine girenler hapis cezasıyla cezalandırılacaklar. Mevcut şirketler de 1 ay içinde, önümüzdeki 6 aylık süreç içerisinde BDDK’nin yeni getirdiği yükümlülükleri karşılayabilme adına bir plan sunacaklar.”