Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, çarpık kentleşmenin terörden daha fazla zarara neden olduğunu söyledi. Murat Kurum, insanların kalbini ve ruhunu besleyecek onlara huzur verecek şehirler kurmak gerektiğini dile getirdi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin başkentlerin kalkınması ve kent sorunlarına ortak çözümler üretilmesi amacıyla gerçekleştirdiği Dünya İdari Kentler Birliği 1. Genel Kurulu'nda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, insan ve şehir münasebetinin insan odaklı olmaması durumunda, şehirlerin insanların üzerine kara bulutlar gibi çökeceğini aktardı.
Huzur Verecek Şehirler Kurulmalı
Murat Kurum, "Yani asıl marifet, binalar yapmak değil, insanların kalbini ve ruhunu besleyecek, onlara huzur verecek şehirler kurmaktır. Bunun da sahadaki uygulayıcısı merkezi hükümetle birlikte belediye başkanlarımızdır." dedi.
Çarpık Kentleşme Tehlikesi
Çarpık kentleşme ile ilgili açıklamalarda da bulunan Murat Kurum, çarpık kentleşmeye izin vermenin, terörden daha fazla zarara neden olduğunu vurguladı. İllerin çarpık kentleşmeden bir an önce kurtulması gerektiğinin altını çizen Kurum, "Ülke olarak geçtiğimiz 16 yılda bu konuda çok önemli adımlar attık. Eksikliklere rağmen Türkiye tarihinin en kapsamlı, sosyal yönü en güçlü, halkın her kesimine hitap eden şehirleşme hamlesi bu dönemde gerçekleştirildi." diye konuştu.
Şehirlerin Bütçeleri Ülkelerle Yarışıyor
Ülkeler yerine şehirlerin ekonomik güç olduğu yeni bir dünyanın kurulduğuna ve ekonomik güç olarak şehirlerin bütçelerinin ülkelerle yarıştığını anımsatan Murat Kurum, dünya nüfusunun 2050 itibarıyla 9,7 milyara ulaşacağını, gelişmekte olan ülkelerde de nüfusun yüzde 60'ının şehir merkezlerinde yaşayacağını kaydetti.
Kanal İstanbul Projesi Dünya Ölçeğinde
Kanal İstanbul projesi hakkında da konuşan Murat Kurum, yeni dönemin icraat ve hizmet odaklı bir dönem olacağını belirterek, bu süreçte 100 günlük eylem planının hazırlandığını ve bunun içerisinde bakanlık olarak 39 eylemlerinin bulunduğunu söyledi. Bunların başında da Kanal İstanbul projesinin geldiğini dile getiren Kurum, "Bu proje sadece yerel ölçekte değil, dünya ölçeğinde bir proje olacak. Marmara Denizi ile Karadeniz'i bağlayan kanal, 43 kilometre uzunluğunda olacak ve bu kanalın iki tarafında örnek şehirler kuracağız. Bunu Güney Kore yaptı. Biz de İstanbul'a ülkemize bu tarihi mirasa yakışır örnek bir şehir kuracağız. Gerçekten şehircilik anlamında alt yapısıyla üst yapısıyla her şeyin içinde barındırıldığı bir şehir olması noktasında çalışmalarımız olacak. Bu proje aynı zamanda İstanbul Boğazı'na da alternatif bir proje olacak." ifadelerini kullandı.
Millet Bahçeleri
Millet Bahçeleri ile ilgili de Murat Kurum, buralardan her yaştan insanın yararlanabileceğini, sosyal yaşam alanlarının bulunduğu sağlıklı yaşam ve sporla ilgili her türlü projenin içinde yer alacağını belirtti.
İlk etapta 100 günde 33 ilde yaptıklarını yerel seçime kadar 81 ilde Millet Bahçesi yapma noktasında çalışmalar yürüttüklerini aktaran Kurum, "Şu anki projelendirdiğimiz Millet Bahçesi büyüklüğü yaklaşık 21 milyon metrekare. Ankara'daki Millet Bahçesi'nin büyüklüğü ise yaklaşık 2 milyon metrekare. Bu Millet Bahçeleri ile Ankara'daki yeşil alan miktarını yaklaşık yüzde 6 artırıyoruz. Bu çok önemli bir oran." şeklinde konuştu.