TMB Başkanı Mithat Yenigün, “Yaşadığımız can kayıplarının asıl nedeni deprem değil ihmal ve kusurlu yapılardır” diye konuştu.
Türkiye İMSAD tarafından gerçekleştirilen Gündem Buluşmaları toplantısında Türkiye’nin depreme karşı hazır olması için kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılması, kamuoyunu bilinçlendirme çalışması yapılması, müteahhitlerin yeterlilik sınıflandırmasının yapılması, denetimin sıfır toleransla sürdürülmesi, hep birlikte güçlü bir platform oluşturulması gerektiği gibi önemli konular ele alındı.
“Denetim Hayati Öneme Sahip”
TMB Başkanı Mithat Yenigün, Türkiye’nin deprem ülkesi olduğunu ve yapıların proje sürecinden itibaren bunun unutulmaması gerektiğini söyleyerek, “Son olarak İzmir depreminde yıkılan binalar ile yitirilen canlar, doğru tasarımın, ehil müteahhitliğin ve yapı denetiminin hayati önemini bir kez daha acı biçimde ortaya koymuştur. Bu depremde en çok hasarın Bayraklı ve Bornova’da yaşanmasında bu bölgelerde zemin etüdünün yapılmamış olmasının, planlama ve yapı tasarımı süreçlerinde zemin şartlarının dikkate alınmamasının etkisi görülmektedir. Dolayısıyla yaşadığımız can kayıplarının asıl nedeni deprem değil ihmal ve kusurlu yapılardır” diye konuştu.
“Dönüşüme Bütüncül Bakmamız Gerekiyor”
Kentsel dönüşümün kentsel kalkınmanın bir parçası olduğunu vurgulayan GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, “Kentsel dönüşüm sürecine, riskli yapı stokunun yıkılıp yeniden yapılması olarak değil; ekonomik, sosyolojik, insani boyutlarını da düşünerek bütüncül bir biçimde bakmamız gerekiyor. Türkiye’nin yapılaşma alanında geçmişten bugüne yansıyan sorunlarının çözümü ve köklü bir değişimi için mevzuatın yetersiz olduğunu düşünmüyorum. Kentsel dönüşüm sürecinde çoğunlukla mülk sahibi ile anlaşmazlıklar üzerinden oluşan problemleri görüyoruz. Bence mülk sahibi ile uzlaşıda özel sektörün değil kamunun olması halinde güven ortamı oluşur. Kentsel dönüşümü başarmak ancak güven iklimi oluşturarak, uyumlu bir ekip çalışması ile mümkün. Bu ekip çalışmasının kilit paydaşları olan mülk sahibi, planlamacı, tasarımcı, geliştirici ve kamu; birbirine güvenen, prensipleri net bir ilişki içerisinde bulunmalı. Bu güven ortamının tesis edilmesiyle kentsel dönüşüm çok hızlanacaktır” dedi.