Antalya'nın şehir merkezinde yer alan yapılar yaşlanırken, yapılacak çalışmalarla sil baştan dönüşümün zorunlu olduğu ortaya çıktı. Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan ve Antalya'nın 5 merkez ilçesini kapsayan kentsel dönüşüm master planının detaylarını Sabah gazetesi haberleştirdi.
Yarım Asırlık Yapılar
Master plana göre Antalya'daki yapıların yüzde 12'si 46 yıllık ve üzeri. 31-45 yıllık yapıların oranı da yüzde 15 seviyesinde. Yani yapıların yüzde 27'si 30 yaş üzerinde. Bu yapıların büyük bölümü Avni Tolunay, Fatih ve Göçerler mahalleleri olmak üzere Kepez'de bulunuyor. Ancak hem çok katlı, hem de yaşlı olan binalar ise Deniz, Altındağ, Bahçelievler, Balbey, Kışla ve Elmalı gibi merkezi mahallelerde. 16-30 yıllık yapıların oranı yüzde 31 ve 0-15 yıllık yapıların oranı ise yüzde 42.
Çürük Yapılar Belirleniyor
Kentsel dönüşüm çalışmalarına Akdeniz Üniversitesi de destek veriyor. Bu bağlamda Antalya'da kentsel dönüşüm çalışmaları devam ederken Akdeniz Üniversitesi Teknik Bilimler Yüksekokulu İnşaat Teknolojisi ve Yapı Denetim bölümleri öğrencileri, şehirdeki 'çürük' yapıları tek tek belirliyor. Sokakları arşınlayan öğrenciler, binalardaki çatlaklar, parça kopmaları, korozyon gibi hasar tiplerini sorguluyor.
Konuya ilişkin açıklama yapan İnşaat Mühendisleri Odası Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Cem Oğuz, 2010 yılından beri öğrencilerine dersin uygulaması bölümünde bu ödevi verdiğini dile getirdi. Oğuz, incelenen bina sayısının 2 bini geçtiğini kaydederek, "Öğrenciler yapılardaki hasarı tespit edip fotoğraflıyor. Ardından ilgili belediyeye giderek yapı bilgilerini alıyor. Yapı denetim firması ve proje müellifleriyle görüşüyor. Projeyi ediniyor. Hasarın neden oluştuğunu irdeliyor ve nasıl tedavi edileceğiyle ilgili bir de öneri sunuyor" diye konuştu.