Yeşil Vadi Arsa Ofisi Genel Müdürü Emin Ertuğrul, arsa ile arazi arasındaki temel farkları açıkladı. İşte ayrıntılar…
Yeşil Vadi Arsa Ofisi Genel Müdürü Emin Ertuğrul, arsa ile arazi arasındaki hukuki farkların iyi bilinmediğine dikkat çekerek, bu durumun vatandaşları hatalı yatırım kararlarına yöneltebildiğini belirtti. Ertuğrul, arsa ile arazi arasındaki 5 temel farkı şöyle açıkladı…
1) ARSA VE ARAZİ ARASINDAKİ TEMEL FARK NEDİR?
Emlak Vergisi Kanunu arsayı şöyle tanımlar:
“Belediye sınırları içinde belediyece parsellenmiş arazi arsa sayılır.”
Bir arazinin, arsa olarak tanımlanabilmesi için parsellenmiş olması gerekir. Dolayısıyla her arsa, arazidir ama her arazi, arsa değildir.
2) ARSA VE ARAZİ FARKI, YATIRIM YAPARKEN NEDEN ÖNEMLİDİR?
Arsalarda yapılaşmaya izin verilirken, arazilerde, parsel çalışması henüz tamamlanmadığı için yapı izni yoktur. Bu ayrım, yatırım kararı alırken kritik önem taşır. Çünkü bir arazinin maksimum değerine ulaşabilmesi için, üzerinde yapılaşma izninin verilmiş olması gerekir. Eğer bir arazi parsellenmemişse, yani arsa değilse, gerçek değerini bulması için daha uzun süre beklemeniz gerekir.
3) BİR ARAZİ, NASIL ARSAYA DÖNÜŞÜR?
Bir arazinin arsaya dönüşmesi için imar uygulamasına dahil edilmesi gerekir. Arazilerin imar uygulamasını belediye ve mücavir alan dahilinde belediyeler yapar. Mücavir alan dışındaki arazilerde bu yetki, valilikler tarafından kullanılır. İmar Kanunu'na göne belediyeler, yeterli miktarda arsayı, konut yapımına hazır bulunduracak şekilde düzenleme sahalarını tespit etmek ve uygulamasını yapmak mecburiyetindedir. Konut yapımına hazır arsa sayısının, bir önceki yıl verilen inşaat ruhsatından az olmamasına dikkat edilir.
4) KADASTRO VE İMAR PARSELLERİ NASIL ÇIKARTILIR?
Düzenleme sahasına giren kadastro ve imar parsellerinin tapu sicil kayıtlarındaki ada ve parsel numaraları, yüzölçümleri, cinsleri, malikleri ve hisse oranları, yerel tapu kadastro elemanları gözetiminde, belediye veya valiliklerce görevlendirilen personel tarafından çıkartılır. Pafta örnekleri mahalli tapu kadastro teşkilatından istenir.
5) PARSELASYON PLANLARI NASIL YÜRÜRLÜĞE GİRER?
Parselasyon planları, düzenleme işlerine ait belgelerle beraber belediye ve mücavir alan içinde belediye encümeni, dışında ise il idare kurulunun onayından sonra yürürlüğe girer. Bu planlar bir ay müddetle ilgili idarede asılır. Ayrıca, basın yayın aracılığıyla duyurulur. Bu sürenin sonunda planlar kesinleşir.