İhtiyati haciz alacaklı tarafın alacağı paranın süresinde ödenmesini garantiye almak için mahkeme kararı ile borçlunun mallarına geçici olarak el koydurmasıdır. Alacaklı taraf borçlu olan tarafın borcunu ödememe ihtimaline karşı ilk önce söz konusu borçlunun mallarına haciz koydurur. Bu işlemin ardından alacaklı dava açar ve ilamsız icra takibi başlatır.
İhtiyati haciz, alacaklının davayı kazanması durumunda ise icra takibi kesinleşirse tekrar hacizle uğraşılmasına gerek kalmadan satışa geçilebilen bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu süreçte alacaklı kişi davaya yetkili olan mahkemeden uygun bir dilekçe ile doğmuş veya doğmamış alacağına istinaden ihtiyati haciz talep eder ve mahkeme bu talebi kabul ederse alacaklının yüzde 10 ila yüzde 15 arasında değişen bir teminat yatırmasına karar verir. Alacaklı bu teminatı yatırmaz ise ihtiyati haciz kararı verilmemektedir.
İhtiyati Haciz Nasıl Yapılıyor?
Alacaklı eğer davanın sonucunda ihtiyati haciz kararı çıkarabilmiş ise bu kararın yerine getirilmesi için hemen icra müdürlüğüne başvurur, bu 10 günlük bir süreyi içermektedir. Buna yetkili merci ise karar veren mahkemenin yargı çevresindeki icra dairesidir. Bu belirlenen 10 günlük süre içinde takip başlatılmaz ise haciz kararı kendiliğinden kalkar.
İhtiyati Haciz Kararına İtiraz Hakkı
Bu arada öncelikle borçlu ihtiyati haciz kararını temyize götürme hakkına sahip değildir. Bu durumda borçlu kendisini dinlemeden ihtiyati haciz kararı veren mahkemenin yetkisine, ihtiyati haczin dayandığı nedenlere ve başta alacaklı tarafından ödenen teminata karşı, hazır bulunduğu haciz tutanağına işletmek suretiyle ya da hazır bulunmadığı haciz tutanağının kendisine tebliğinden itibaren yedi gün içerisinde aynı mahkeme yoluyla ihtiyati haciz kararına itiraz hakkı bulunmaktadır. İtirazda ispat yükü ise yine alacaklı taraftadır.
İhtiyati Haciz Ücreti Ne Kadar?
İhtiyati haciz birçok hukuk hizmeti gibi ücrete de tabiidir. Bu konuda ihtiyati haciz başlatmadan önce devlet alacaklıdan alacak miktarının yüzde 15′i oranında harç tahsil eder. Bu harç alacaklının haksız çıkması durumunda borçlunun güvencesinin sağlanması amacıyla alınmaktadır.